Zelf aan de slag - Recept: Gezond-, Heerlijk- en Betaalbaar Speltbrood

1 minuut gelezen

Als Kabiz gecertificeerd HBO Leefstijlcoach draag ik uit dat alles wat ik zeg, doe, ook zelf heb ervaren, en ook zelf doe, en maak. Als ABC Leefstijlcoach is naast Adem, Beweging, ook consumptie (=voeding en drinken) een belangrijk onderdeel.

Sinds 2021 maak ik 2-maal per week ons brood zelf. Een eigen recept, dat zowel gezond, heerlijk van smaak, zeker (nog) betaalbaar is, en met bewezen resultaten (o.a stoelgang). Uiteraard voldoet aan alle “bewuste eters eisen”, o.a. :
- Spelt
- Lactose-vrij
- Omega 3/6 ratio
- Vezels


Recept van dit gezonde heerlijke en betaalbare speltbrood met ingredienten 1 t/m 10:

-1 Speltbrood meergranen - 1000gr (Supermarkt)
-2 Ca 600-700ml lauw water
-3 Ca 50-75gr Olijfolie
-4 Ca 50gr Lijnzaad
-5 Ca 20-40gr Chiazaad
-6 Ca 40-60gr Psyllium (natuurlijke vezels!)
-7 Ca 50-75gr Havermout
-8 Extra: extra gist indien verpakking meel GEEN gist bevat
-9 Extra: 1x Backing Power

Bereiding:
-10 Indien verpakking meel GEEN gist bevat!
Doe dan helft van het water (300-350ml) in een maatbeker, voeg 1x theelepel suiker toe en 1xpakje (6gr) gist.
Goed mengen en 5-10 min laten staan.
Voeg ingredienten: 1, 3, 4 t/m 7 en 9 in mengbak
Meng alles rustig
Voeg ingredient: 10 in mengbak
Voeg meer water toe: ca 350ml (totaal: 600-700ml water)
Voeg geleidelijk het water tot 600ml bij het deeg. Resterende water indien nodig later toevoegen (maak deeg niet te nat) en kneed (Ik gebruik zelf een kneedmachine:KitchenAid) alles tot een soepel deeg.
Indien nodig bij te droog -: meer water, en bij te nat deeg: wat meer havermout.
Haal het deeg eruit en verdeel in 2 stukken/broden
Broodblikken goed invetten met olijfolie
Sinds kort maak ik gebruik van een gietijzeren broodbakvorm. Dat geeft een heerlijk oud hollands groot speltbrood. Laat het deeg ca 2-3 uur rijzen
Oven ca 5 min opwarmen 200 graden, en vervolgens nog 50 min.
Voor een prachtig resultaat:
Vooraf buitenkant deeg met “een ei” insmeren. Eet Smakelijk !!!

Helpt u ons met aanvullingen? Van harte welkom!
Klik hiervoor: “Contact”